Okul Öncesi ve Temel Eğitim Dergisi
Abbreviation: JPEE | ISSN (Online): 2757-7570 | DOI: 10.29329/jpee

Cilt 3 Sayı 2 (Aralık 2022)

Sayı Bilgileri

Sayı Bilgileri | Okul Öncesi ve Temel Eğitim Dergisi Cil. 3 (2)
Issue Information

ss. i - vi   |  DOI: 10.29329/jpee.2022.508

Özet

Anahtar Kelimeler:

Orjinal Araştırma Makaleleri

Orjinal Araştırma Makalesi | Okul Öncesi ve Temel Eğitim Dergisi Cil. 3 (2)
Bağımsız Anaokulu Yöneticileri İle Okul Öncesi Öğretmenleri Arasındaki İletişim Süreçlerinin İncelenmesi

Duygu Uzun

ss. 15 - 32   |  DOI: 10.29329/jpee.2022.508.1

Özet

Var olan eğitim sisteminin olmazsa olmazı okul yöneticileri ile öğretmenleri arasındaki iletişimin sağlıklı ve etkili olması, okulla ilgili tüm paydaşlar üzerine etki etmekte ve büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve etkili bir iletişim sürecinin yaşanması okul müdürleri ve öğretmenler arasındaki sözlü ve sözsüz iletişim becerilerinin kalitesine bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, bağımsız anaokullarında görev yapan okul müdürleri ile okul öncesi öğretmenlerinin arasındaki sözlü ve sözsüz iletişim becerilerinde karşılaşılan sorunların ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesidir. Bu araştırma, betimsel bir araştırmadır ve nitel araştırma ile desenlenmiştir. Araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yapılmıştır. Araştırma evrenini, Balıkesir ilinde bulunan bağımsız anaokulu yöneticileri ve bu kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenleri; çalışma grubunu ise 3’ ü resmi 3’ ü özel kurumda görev yapan 6 bağımsız anaokulu yöneticisi ve 6’ sı resmi 2’ si özel kurumda çalışan 8 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Tüm katılımcılar araştırmaya gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın verileri görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır ve “içerik analizi metodu” ile bulgular sunulmuştur. Araştırmanın okul müdürleri ve okul öncesi öğretmenlerinin genel iletişimleri ile ilgili sonuçları incelendiğinde çoğunlukla sözlü iletişimin tercih edildiği bununla beraber sözsüz iletişimle desteklendiği görülmektedir. Araştırma bulgularına göre; yazılı iletişim öncelikli iletişim türü olmamalıdır. Sözlü iletişimle ilgili elde edilen bulgular; iletişime geçen kişiler arasında yanlış üslup, yanlış anlaşılma, dinleme ve uygulamada sıkıntı, birbirlerini tanımama, empati kuramama gibi konularda sorunlar olduğunu göstermektedir. Ayrıca diksiyonu iyi olmayan, kişilik özelliğinden dolayı sert mizaca ve ses tonuna sahip öğretmenlerin özel kurumlarda uzun süre çalışamadığı görülürken, resmi kurumlarda müdürlerin ve okul öncesi öğretmenlerinin beraber çalışacakları kişileri seçememelerinden dolayı duruma razı oldukları görülmüştür.  Sözsüz iletişimle ilgili göz teması kurmanın ve kokunun önemi üzerinde durulmuş,  jest ve mimikleri ile beden dilini abartılı kullanmanın karşı tarafta olumsuz hisler yarattığı, uğradığı haksızlığa sessiz kalmanın olumsuz sonuçlar doğurduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Müdür, Öğretmen, İletişim, Anaokulu, Okul Öncesi

Orjinal Araştırma Makalesi | Okul Öncesi ve Temel Eğitim Dergisi Cil. 3 (2)
Okul Öncesi Öğretmenlerinin Covid-19 Salgını Döneminde Yaşadıkları Problemler

Şeri̇fe Ağmaz Kahraman & Adi̇l Çoruk

ss. 33 - 52   |  DOI: 10.29329/jpee.2022.508.2

Özet

Türkiye’de Covid-19 salgınının seyrine ve vaka sayılarına göre okullardaki yüz yüze eğitime ara verildiğinde ve eğitim öğretim faaliyetleri yüz yüze devam ettiğinde öğretmenler ve öğrenciler çeşitli zorluklarla karşılaşmışlardır. Okulöncesi eğitim de bu zorlukların yaşandığı kademelerden birisidir. Okul öncesi eğitim kademesindeki çocuklarının yaşça küçük olması, okuma yazma bilmemeleri uzaktan eğitim sürecinde; öz bakım becerilerini henüz tamamlayamamış olmaları ise yüz yüze eğitim sırasında salgında temel kurallar olarak belirlenen maske-mesafe-hijyen kurallarına uymalarında çeşitli zorluklarla karşılaşmalarına neden olmuştur. Bu araştırmanın amacı Covid-19 salgını döneminde okul öncesi öğretmenlerinin yüz yüze ve uzaktan eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunları incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim araştırma deseni kullanılmıştır.  Araştırmaya 48 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Salgın döneminde öğretmenlerin %56,3’ü uzaktan eğitimle %43,8’i yüz yüze eğitimle süreci devam ettirmişlerdir.  Araştırmada veri toplamak amacıyla hazırlanan “Covid-19 Salgınında Okul Öncesi Öğretmenlerinin Karşılaştığı Problemlere İlişkin Öğretmen Görüşleri” başlıklı görüşme formundan yararlanılmıştır. Görüşme formu Google formlar aracılığıyla katılımcılara ulaştırılmış ve veriler 2021 yılı Kasım ve Aralık aylarında toplanmıştır. Çalışmada ulaşılan bulgular betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları okul öncesi öğretmenlerinin öğrencilerle en çok maske kullanımı konusunda, velilerle uzaktan eğitimi ciddiye almama konusunda sorunlar yaşadıklarını ortaya çıkarmıştır. Salgın döneminde okul yönetimiyle okul öncesi eğitimle ilgili resmi yazıların yorumlanması konusunda sorun yaşandığı belirlenmiştir. Teknoloji kullanımıyla ilgili karşılaştıkları sorunların ise öğrencilerin uzaktan eğitime katılacak ders materyalinin ve internet bağlantısının olmamasından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Karşılaşılan sorunlarla ilgili çözüm önerilerine yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Covid-19 Salgını, Uzaktan Eğitim, Okul Öncesi Öğretmeni, Erken Çocukluk Eğitimi, Anasınıfı, Anaokulu

Orjinal Araştırma Makalesi | Okul Öncesi ve Temel Eğitim Dergisi Cil. 3 (2)
Comparison of the Mathematics Contents of Turkish and Swiss Preschool Curricula

Sibel Bilgili & Alper Çiltaş

ss. 53 - 73   |  DOI: 10.29329/jpee.2022.508.3

Özet

This study aimed to compare the mathematics contents of Turkish and Swiss Preschool Curricula. In this context, the similarities and differences of the outcomes belonging to the learning domains were expressed. The research was designed qualitatively and document analysis was used as the data collection technique. The mathematics contents of the Turkish and Swiss Preschool Curricula were taken into consideration as documents. Content analysis was used as the data analysis method. According to the findings obtained in this study, it was determined that the preschool curricula in Turkey and Switzerland are organized according to developmental areas, the learning domains are similar, and both countries detail the curriculum with indicators depending on the stated outcomes. In both curriculum, the outcomes and indicators for the learning domains of "knowing numbers and using them in daily life, operations and algebraic thinking, recognizing and using patterns, recognizing basic geometric shapes, recognizing basic spatial concepts and using them in daily life, recognizing and using measurement units" were included. In the light of the results obtained depending on these achievements and indicators, it is only in the Swiss curriculum that the indicator of reading and writing numbers for the achievement of knowing numbers and using them in daily life is; It has been determined that Swiss is at a higher cognitive level in terms of operations and algebraic thinking. In the acquisition of recognizing and using patterns, the stage of "creating one's own pattern" is not addressed in the Swiss curriculum; It has been concluded that the Turkish curriculum is in a more positive approach for the acquisition of recognizing and using measurement units.

Anahtar Kelimeler: Mathematics curriculum, Learning domains, Preschool education in Turkey, Preschool education in Switzerland, Comparative education